Internationalt gennembrud for Kafé Kolind

Internationalt gennembrud for Kafé Kolind: Balladeband på vej til Portugal

af Jyllands-Postens Simon Carlson og Mathilde Fuhlendorff


Det er stadig lidt som en drøm for medlemmerne i Kafé Kolinds husorkester, men den er altså god nok, og derfor er smilene ekstra store, når snakken falder på turen til Portugal. Internationalt gennembrud for Kafé Kolind: 'Balladeband' på vej til Portugal Det føles stadig som en drøm for flere af medlemmerne i det sociale væresteds husorkester, men den er god nok Til foråret dragerbandet på Europa-turné

Det er en temmelig vild udvikling, som Kafé Kolinds husorkester ’Balladeband’ har været igennem det seneste års tid med koncerter mange forskellige steder i Danmark . Nu står ’Balladeband’ pludselig med endnu et kæmpe tilbud. Et tilbud de ikke kan sige nej til. Tidligere på året havde Kafé Kolind besøg af den internationalt anerkendte portugisiske forsker og professor Ana Luisa Pires, som fattede stor interesse for musikprojektet på Kafé Kolind, hvor bandet blev stiftet sidste efterår som et forsøg på at skabe øget sammenhold og venskab på det sociale værested og samtidig forbedre den mentale sundhed for brugerne af Kafé Kolind. Det Ana Luisa Pires oplevede i Kolind gjorde tilsyneladende så stort indtryk, at hun nu har inviteret ’Balladeband’ til Portugal. Med andre ord, så er det en invitation om at drage på Europa-turné, som leder af bandet, musikpædagog Daniel Fibecker Demitz, har modtaget. En enorm mulighed for den efterhånden tæt sammenknyttede gruppe, der naturligvis allerede glæder sig utrolig meget til den rejse, de snart skal på.
"Det var jo bare en drøm" Humøret er derfor også helt i top, da vi besøger det lille værested og Portugal bliver bragt på banen. Rundt om bordet i det hyggelige øvelokale, fortæller bandmedlemmerne gerne om deres egne tanker og følelser i forbindelse med den kommende turné. For alle de stadig ret nyslåede musikere er turen til Portugal en helt ny oplevelse, som ingen af dem havde set komme, da de trådte ind i bandet. Da Daniel Fibecker Demitz overbragte den store nyhed til bandet var det svært for dem i starten at tro på det, som musikpædagogen fortalte. Mange var overbevist om at han jokede, men senere gik det dog ligeså stille op for bandet, at det var en realitet, og at de faktisk står over for en turné i udlandet.


“Da hun (professor Ana Luisa Pires, red.) var på besøg snakkede Daniel godt nok om, at det kunne være fedt, hvis vi kunne komme derned og spille, men det var der jo ingen, der troede på. Det var jo bare en drøm, ik´. Men så lige pludselig står vi der med invitationen,” fortæller Dorthe Jensen, der bliver suppleret af Bodil Hansen. “Den dag hvor Daniel kom og sagde det, så skulle vi jo lige have ham til at gentage det, for altså; 'hvad er det lige du står og siger, Daniel,” erindrer hun til fælles højlydt latter rundt om bordet.
Band på en mission Det er godt halvandet år siden, Kafé Kolind leder Bente Møller fik idéen om at bruge musikken til at skabe sammenhold og arbejde med den mentale sundhed hos værestedets brugere. Dengang var der der ikke umiddelbart den store begejstring blandt de faste gæster. Et musikband lød meget grænseoverskridende og mange af caféens brugere havde aldrig holdt et instrument i hænderne før. Bente Møller holdt dog fast i sin idé, og begyndte hurtigt at søge efter en musikpædagog. Den helt rigtige mand fandt hun i Daniel Fibecker Demitz, der straks igangsatte det musikalske projekt, som derefter hurtigt vækkede interesse. 'Balladeband' var født, og for Bente Møller og Daniel Fibecker Demitz er den kommende tur til Portugal en foreløbig kulmination, de på ingen måder havde forestillet sig. "Selv i mine vildeste drømme havde jeg aldrig set os her, hvor vi står nu," bemærker Bente Møller, som sammen med Daniel Fibecker Demitz er overbevist om, at turen til Portugal kan bidrage med en masse til den sociale og mentale sundhed blandt medlemmerne. "Der ligger rigtig mange ting i, at vi skal afsted på sådan en tur, fordi det netop også lidt er en mission for os. Vi tror på, at det kan være med til at skabe noget mere fokus på andre mennesker, som har nogle af de samme udfordringer, som gæsterne her i Kafé Kolind. Det er en kæmpe stor ting for os alle sammen at blive inviteret til Portugal af en internationalt anerkendt forsker. Det er ret vildt,” konstaterer Daniel Fibecker Demitz.
Positiv forandring hos bandmedlemmer Tilbage i øvelokalet sætter bandmedlemmerne ord på, hvad projektet har haft af betydning for dem det seneste års tid. For Peter Lau Andreasen har stiftelsen af 'Balladebandet', givet ham en stor ny familie. “Vi passer enormt meget på hinanden. Også når vi ikke er her i caféen. Altså jeg har det 100 procent, som om det er min familie, så jeg glæder mig altid, hver dag til at komme herned til min familie," siger Peter Lau Andreasen. Han læner sig tilbage i stolen og kigger rundt på sin band-familie. “Bandet, det har virkelig ført os sammen på så fed en måde. Mere er der egentlig ikke at sige. Vi hjælper hinanden og gør alt for at hygge os. Har I det også sådan?,“ spørger han ud i rummet. Resten af bandet stemmer i med et rungende "JA!"
Publiceret 12 December 2019 16:30
Artikel af Jyllands-Postens Simon Carlson og erhvervspraktikant Mathilde Fuhlendorff.